Norge skinner på mathimmelen

København er kanskje den aller største stjernen på den Skandinaviske mathimmelen, men Oslo begynner å virkelig melde seg på i kampen som Skandinavias mathovedstad. Ikke bare fikk Oslo sin første tre-stjerners restaurant i Michelinguiden tidligere i år, gatemat-trenden ser ikke ut til å noen enda ta. Det kulinariske kartet i Oslo har mer å by på enn noen gang tidligere, og både norske og utenlandske turister lar seg friste.

Tidligere i år fikk MAAEMO tre imponerende stjerner i Michelinguiden, disse stjernene betyr at restaurantopplevelsen på MAAEMO er verdt turen i seg selv. Med fokus på lokale råvarer og norske mattradisjoner, gir MAAEMO turisten en unik smakebit av norsk natur. Den eneste ulempen er den høye prisen, for alle har jo ikke råd til en tur på MAAEMO, men heldigvis finnes det mange budsjettvennlige alternativer for tilreisende til Oslo.

Foodtrucks tar over bybildet

Det er ikke lenge siden turisten til Oslo ikke hadde annet å velge mellom enn trauste, overprisede restauranter som serverte dårlig kvalitet, eller amerikaniserte kjederestauranter som ser like ut verden over. Heldigvis har dette forandret seg de siste årene, og restauranter med kvalitetsmat til en rimelig penge, popper opp som sopp i skogen. Den aller siste kulinariske trenden i hovedstaden heter gatemat, denne finner du både på restaurantmenyer og på gaten – i såkalte foodtrucks.

Matsommeren 2016 har handlet om én ting i Oslo, nemlig foodtrucks. Disse rullende gatekjøkkenene har stått på Youngstorget, ved Blå og på Rådhusplassen, de har også kjørt rundt til alle byens festivaler på jevnlig basis. For bare hundrelappen, eller der omkring, har disse fargerike foodtrucks‘ene servert fornøyde kunder alt fra taco og pølse, til sushiruller og sommerens aller største mat-trend: poke.

Poke er en rett fra Hawaii som er en slags blanding av sushi og ceviche, og denne sunne fiskeretten har virkelig eksplodert i popularitet. I Oslo har retten fått sin egen foodtruck på Aker Brygge, og Vingen Bar på Astrup Fearnley-museet serverer retten i forbindelsen med utstillingen til California-kunstneren Alex Israel. Rå fisk Hawaii-style er hett at det nesten sprenger trendbarometeret.

Lokal stolthet, global inspirasjon

Det høres kanskje ut som en motsigelse, men både internasjonal gatemat og særnorske råvarer, som ramsløk og multer, er det heteste på norske restaurantmenyer, instagram-kontoer og matblogger for tiden. Og kanskje er det nettopp denne kombinasjonen av respekt for egen historie, flora og fauna, samt internasjonal innflytelse, som gjør at det Norge, og Oslo, endelig begynner å heve seg internasjonalt? Det er i alle fall ingen tvil om at norske kokker verken er redde for å eksperimentere eller omfavne norsk tradisjon, og resultater er ett som kommer alle matturister til gode. Fastboende i Oslo klager selvsagt heller ikke.

Be Sociable, Share!
This entry was posted in Reiseliv and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.